O namaLIGA BUDUĆIH ŠAMPIONA

 

 

Punih 27 godina od kako je TV SOS kanal osnovao Ligu budućih šampiona, a sada misiju i ideju preuzeo TV SOS kanal plus, u Srbiji su održavana i održavaju se i dalje takmičenja škola fudbala i podmladaka fudbalskih klubova sa područja Republike, sa ciljem:

 

da najmlađima, bez obzira na realne fizičke sposobnosti i stvarnu sportsku obdarenost pojedinaca, pruže podjednake mogućnosti da svoje potrebe u oblasti sporta svestrano i kvalitetno zadovoljavaju i na taj način se potvrđuju i u ovoj oblasti društvenog života

da decu školskog uzrasta trajno stimuliše na organizovano vežbanje i na sportski trening i na taj način dopronose stvaranju navika za aktivnim učešćem u sportu

da svojim aktivnostima doprinesu širenju ideje duha olimpijzma i fer pleja

da podstaknu organizovane napore i dalje unapređenje sporta i jačanje materijalne osnove sportskih društava

da doprinesu zbližavanju mladih

da omoguće prirodniji razvoj vrhunskog sporta u Republici Srbiji, kako bi on svoje uporište našao upravo u onim sredinama u kojima žive, rade i takmiče se mladi

da mladima usade trajnu osobinu takmičarskog duha u najpozitivnijem smislu te reči

da mlade koji nemaju izražen talenat za vrhunska sportska ostvarenja približe sportu i uključe ih u isti kao sportske aktiviste (sudije, sportski radnici, pedagozi i sl.)

da kroz organizovana sportska takmičenja vide mogućnost iskazivanja sopstvene ličnosti i sticanje društvenog statusa i ugleda

da ih sport od malena uči da su pobede i porazi sastavni deo života

da vole sport

 

Imajući u vidu popularnost kolektivnih sportova kod nas, svetske rezultate i velike igračke zvezde, moglo se očekivati da će takmičenje u fudbalu biti izuzetno primljeno u školicama i klubovima. Nekada je Liga budućih šampiona podrazumevala takmičenje osnovaca uzrasta od petog do osmog razreda u fudbalu, košarci, rukometu i odbojci, ali je niz nepovoljnih događaja u samom društvu i nezainteresovanost škola i profesora fizičkog vaspitanja za van nastavne aktivnosti doprineo da Liga budućih šampiona promeni format i postane onakva kakvom je danas poznajemo.

 

Koncept Lige budućih šampiona u novom formatu prvo je zaživeo u balon halama u Beogradu, na tri lokacije, a uspeh postignut u prestonom gradu ubrzo se čuo i širom Srbije, pa su se koordinatori iz mnogih gradova javljali s idejom da Liga budućih šampiona zaživi i u njihovom mestu. Tako su se već tokom 2017. godine rodili centri za Bački okrug u Somboru, centar Južne Bačke u Novom Sadu, kao i Severni Banat u Zrenjaninu. Zbog veličine i brojnosti učesnika, naša porodica centara se polako uvećavala- otvoreni su centri za Šumadijski okrug Kragujevac i Mladenovac, dok je Novi Pazar domaćin ekipama Raškog okruga, ali i timovima sa severa Kosova, poput Leposavića, Gračanice i dr. Od prvog dana pokretanja lige širom Srbije, sa nama se igraju i druže timovi Zlatiborskog okruga, sa sedištem u Užicu, a potom i Čajetini. Tokom 2022. godine dobili smo i novi koordinacioni centar- u velelepnom objektu SC Gimnasium, u Rumi, dobili smo vrlo brojni centar za Srem, koji je ugostio zainteresovane timove iz ovog dela Vojvodine i Srbije.

 

Predviđanja organizatora u Ligi budućih šampiona u novom formatu su bila iznad svih očekivanja, pa su utakmice često izazivale veću pažnju nego utakmice ligaških timova. Još uvek se prepričavaju pojedini okršaji timova, a naročito uzbudljivih detalja sa finalnih turnira u prethodne četiri sezone, kada su domaćini bili Beograd (2016. godine) i Zlatibor (2017, 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine). Pošto je Zlatibor idealno mesto za finale na nivou Republike Srbije, i ove takmičarske 2022/23, finalni turnir će i sedmi put biti igran na planinskoj lepotici Zapadne Srbije, u terminu 26- 28. maj 2023.

Naš vredan i posvećen rad prepoznali su vodeći ljudi Sportskog saveza Srbije, koji postaje značajan partner Lige budućih šampiona. Kao i prethodnih godina, naši domaćini i pokrovitelji finala biće Opština Čajetina i Sportski centar Čajetina, a tehnički partner je beogradska firma Unimast DOO. Svoje mesto u porodici Lige budućih šampiona od ove godine nalazi i kompanija Meridijan sport, o čijim će aktivnostima tek biti više reči u narednim mesecima i godinama, a sve na opšte zadovoljstvo klubova učesnika.

Kao i svih prethodnih sezona, na TV SOS kanal plus (kanal 490 na SBB mreži, odnosno 333 na sistemima Telekoma Srbije) emitovaćemo sredom od 20:00 časova preglede kola na teritoriji Beograda, dok će četvrtkom, takođe od 20:00 časova, emisija biće posvećena pregledima vikenda u svim koordinacionim centrima. Tu su i kompletni snimci odabranih mečeva svim generacija iz Beograda, ali i širom Srbije. Za sve oni koji propuste emisije i snimke u programu TV SOS kanal plus, kompletan video materijal će biti postavljan na naš internet sajt i zvančni Youtube kanal.