Pravila LigePRAVILA LIGA BUDUĆIH ŠAMPIONA ZA 2022/ 2023. GODINU

 

 

PRAVILO 1 – TEREN ZA IGRU

Teren za igru ima oblik pravougaonika čija je dužina 35-40 metara, a širina 15-25 metara.

Središnja (centralna) linija označava sredinu terenu, na čijoj središnjici se nalazi centralna tačka za izvođenje početnog udarca.

Teren za igru je ograničen čvrstom ogradom (mantinela) ili obeležen vidljivim linijama (u slučaju igre u hali ili balonima koji nisu ogranučeni mantinelom).

Kazneni prostor je pravougaonik širine 6 m, dužine 8 m. Površina unutrašnjeg dela ovog pravougaonika zove se kazneni prostor.

Tačka sa koje se izvodi kazneni udarac je na zamišljenoj liniji koja je upravna sredini linije gola između stativa, na udaljenosti 6 metara.

Na sredini svake poprečne linije su postavljena vrata (golovi) koja se sastoje od dve vertikalne stative dimenzije rukometnog gola. Širine i debljine stativa i prečke su 8 cm. Na vratima (golovima) je postavljena mreža.

Podloga može biti veštačka trava ili čvrsta podloga ukoliko se igra u hali (parket, guma, itd…).

 

PRAVILO 2 – IGRAČI

Utakmicu igraju dve ekipe sa po 6 igrača, od kojih je jedan golman, po principu 5+1. Minimalan broj igrača da bi utakmica započela je 3+1.

Broj igrača jedne ekipe u protokolu je limitiran na 15.

Mlađi igrači mogu igrati za stariju generaciju, dok suprotno nije dozvoljeno.

Devojčice mogu igrati za 2 (dve) godine stariju generaciju, za one rođene 2010. i kasnije. Devojčice 2009. godišta mogu igrati za 1 (jednu) godinu mlađu generaciju. U slučaju da je kompletna ekipa sastavljena od devojčica, to znači da u generaciji 2011 može igrati kompletna ekipa devojčica 2009. godišta.

Igrači prijavljeni za nastup u jednoj ekipi nemaju pravo nastupa za bilo koju drugu ekipu u istoj ligi tj. kategoriji. Tokom sezone igraču je dozvoljena jedna promena kluba/ škole fudbala u “prelaznom roku”.

Dozvoljen je neograničen broj „letećih“ izmena. Igrač koji je zamenjen može se ponovo vratiti u igru da bi zamenio drugog igrača.

 

PRAVILO 3 – OPREMA IGRAČA

Oprema igrača podrazumeva: dres (po mogućstvu s brojem na leđima, zbog lakše identifikacije sudijama i zvaničnicama, al ii kasnijeg televizijskog komentara) i šorc, štucne sa kostobranima i patike. Jedino se oprema čuvara mreže (golmana) razlikuje od drugih igrača. Golman može nositi donji deo trenerke po želji.

Patike za igru mogu biti gumene glatke ili sa sitnim gumenim kramponima.

STROGO JE ZABRANJENA upotreba kopački, bilo da su u pitanju plastični ili metalni kramponi. Igrač koji nosi kopačke biće udaljen sa terena, a po zameni sportske obuće može da započne ili se vrati u igru.

Sudija ili drugo zvanično lice ne dozovljava igraču početak igre ili ulazak/ povratak u istu ukoliko nema KOMPLETNU opremu. Sudija može udaljiti igrača sa terena sve dok igrač ne dovede opremu u red. U tom slučaju igrač se vraća na teren tek kada je lopta van igre.  

 

PRAVILO 4 – SUDIJA

Utakmice sudi po jedan sudija. Sve sudijske odluke su konačne i nepromenjive. Sudija striktno primenjuje sva pravila i kaznene prekršaje u skladu s opštim pravilima igre i ovim Pravilnikom, vodeći posebno računa da te odluke budu pravične i da ne donose štetu ili prednost nekoj od ekipa.

Sudija izriče sve opomene i kazne, za vreme trajanja utakmice, bez obzira da li je lopta trenutno u igri ili ne. Sudija ima pravo da prekine ili privremeno stopira utakmicu ukoliko se na terenu nađe bilo koje drugo lice osim igrača ili zdravstvenog radnika koji pruža pomoć povređenom igraču u slučaju prekida igre.

Sudija je ujedno i zvanični merilac vremena trajanja utakmice. Trener i/ ili funcioner svake ekipe može 2 (dva) puta tokom jednog poluvremena tražiti informaciju od sudije o preostalom vremenu predviđenom za igru do kraja poluvremena.

 

PRAVILO 5 – TRAJANJE IGRE

Regularni deo utakmica se sastoji iz dva dela koja su jednaka i traju po 15 minuta. Odmor između ova dva dela (poluvreme) ne može biti duži od 5 minuta. Nakon isteka regularnog dela igra se “fair- play” produžetak u trajanju od 5-10 minuta. Kao konačni rezultat se uzima ishod utakmice nakon odigrana dva poluvremena po 15 minuta, dok je “fair- play” produžetak revijalnog karaktera.

Za najstariju generaciju (2010. godište, ukoliko ga nema u svim koordinacionim centrima, onda je to 2011. godište) utakmica se sastoji iz dva dela koja su jednaka i traju po 20 minuta, bez “fair- play” dodatka.

Vreme trajanja utakmice se zaustavlja sudijskim znakom, samo u slučaju teže povrede igrača ili na osnovu drugih specifičnih razloga za koje sudija smatra da je potrebno zaustaviti utakmicu.

Ukoliko se jedna ekipa ne pojavi na terenu 15 minuta nakon zvanično zakazanog početka utakmice, meč se registruje službenim rezultatom 3:0 u korist ekipe koja se pojavila u vreme zakazano za početak utakmice.

 

PRAVILO 6 – POČETAK IGRE

Izbor strana se vrši pre početka utakmice, bacanjem novčića. Ekipa koja dobije žreb, bira pravo početnog udarca ili stranu terena.

Igra uvek i isključivo počinje početnim udarcem sa centra igrališta kada utakmica počinje, nakon postignutog pogotka svake ekipe, i na početku drugog dela igre. Kod izvođena početnog udarca, svi igrači se nalaze na svojoj polovini, s tim što su protivnički igrači udaljeni najmanje 3 (tri) metra od lopte, sve dok ona zvanično ne bude u igri. Lopta je u igri kada bude dodirnuta nogom nakon prvog sudijskog znaka.

Igrač koji je prvi izveo udarac ne sme ponovo dirati loptu dok je ne dodirne drugi igrač. U suprotnom sudija dosuđuje prekršaj i loptu za protivničku ekipu.

Pogodak postignut direktno iz početnog udarca ne važi, osim ukoliko ona na putu do gola nije dotakla bilo kog drugog igrača.

 

PRAVILO 7 – LOPTA U IGRI I VAN IGRE

Uzdužna (aut) i poprečna (gol- aut) linija su sastavni deo igrališta.

Lopta je u igri u svakom trenutku, i u slučajevima odbitka u polje nakon udarca u stativu ili poprečnu gredu gola, odbitka od sudije i mantinele i udarca u gornju ivicu mantinele, ukoliko ne dodirne zaštitnu mrežu.

Lopta je van igre u sledećim slučajevima:

- kada punim obimom pređe aut ili gol- aut liniju

- kada udari u zaštitnu mrežu postavljenu oko terena, iznad granica igrališta ili golova, kao i prilikom dodira krovne konstrukcije balona ili hale. U tom slučaju igra se nastavlja ubacivanjem lopte sa aut linije, u visini tačke najbliže mestu dodira lopte u plafon. Udarac izvodi protivnička ekipa u odnosu na onu koja je poslednja igrala loptom pre udarca u krovnu konstrukciju.

Ubacivanje lopte u igru nakon auta vrši se rukom. Kod gol- auta i udarca s ugla (kornera) vrši se nogom, a lopta mora da miruje. Igrači protivničke ekipe moraju biti udaljeni 4 (četiri) metra od lopte.

Nakon ubacivanja iz auta, lopta može biti vraćena golmanu, ali ovaj nema pravo igranja rukom.

Kada je dosuđen gol- aut, igra je nastavljena kada lopta napusti kazneni prostor.

Golman NE MOŽE udarcem nogom s poprečne linije kaznenog prostora, dok lopta stoji na liniji, ubaciti loptu na protivničku polovinu.

Golman NE MOŽE iz ruke “deganžirati” loptu preko polovine terena, ali je dozvoljeno rukom prebaciti polovinu terena. NIJE dozvoljeno prebaciti polovinu terena ni “drop- kick” udarcem, odnosno ako lopta bude odbijena od podlogu pre nego što golman nogom prebaci loptu na protivničku polovinu.  

U slučaju da igrač postigne pogodak direktno iz auta, taj pogodak ne važi ukoliko lopta na putu do gola nije dodirnula nekog od igrača.

U slučaju da igrač postigne pogodak direktno posle udarca s ugla, tako postignut pogodak važi bez obzira da li je lopta na putu do gola dodirnula nekog od igrača.

U slučaju da igrač koji izvodi aut ili gol- aut udarac odugovlači s vraćanjem lopte u igru, sudija ima pravo da dosudi prekršaj i loptu dodeli protivničkoj ekipi.

 

PRAVILO 8 – POSTIZANJE POGOTKA

Pogodak je postignut kada lopta svojim celim obimom pređe preko gol linije, udarena nogom, glavom ili bilo kojim drugim delom tela osim rukom.

Namerna igra rukom napadača, u cilju nesportskog postizanja pogotka i pokušaja obmane sudije, kažnjava se žutim kartonom (opomenom).

 

PRAVILO 9 – PREKRŠAJI I KAZNE

DIREKTAN slobodni udarac se izvodi s mesta na kojem je načinjen prekršaj. Prilikom izvođenja direktnog slobodnog udarca, igrač može direktno šutirati na gol. Sudija dosuđuje direktan slobodni udarac po svom uverenju, ukoliko smatra da je igrač načinio sledeći prekršaj:

- namerno šutiranje ili pokušaj šutiranja protivnika

- namerno saplitanje ili pokušaj saplitanja protivnika

- namerno guranje ili udaranje protivnika sa i bez lopte

- nepažljiv, grub ili nesportsko načinjen prekršaj

- držanje protivničkog igrača rukama (povlačenje za dres)

- izvede klizeći start, koji je ZABRANJEN, osim u slučajevima kada klizećim startom igrač pokušava da spreči postizanje pogotka

- namerno igranje rukom

- na bilo koji način nesportski ugrozi ili omalovaži protivnika

- kada golman igra rukom van kaznenog prostora

 

INDIREKTAN slobodni udarac dosuđuje sudija koji drži ruku uspravno podignutu iznad glave sve dok udarac nije izveden i loptu ne dotakne drugi igrač ili napusti granice igrališta. Iz indirektnog slobodnog udarca postignuti pogodak se priznaje SAMO ukoliko lopta na putu do gola dodirne bilo kog igrača na terenu.

INDIREKTAN slobodni udarac dosuđuje sudija u sledećim slučajevima:

- opasna igra (visoko podignuta noga i sl.)

- ometanje golmana u pokušaju da igra kada je lopta u njegovom posedu

-kada golman uhvati rukama loptu koju mu je uputio njegov saigrač

 

Disciplinsku meru CRVENI KARTON igraču dodeljuje sudija ako je po njegovom mišljenju:

- igrač izrazito grub u igri

- vređa, psuje i omalovažava saigrače, protivničke igrače ili sudiju

- pljune bilo kog aktera utakmice

- dobije drugu javnu opomenu (žuti karton)

Igrač koji dobije crveni karton ne može se ponovo vratiti u igru. Njegovo mesto popunjava drugi igrač i to nakon isteka vremenske kazne od 2 (dva) minuta.

 

PRAVILO  10 – SLOBODAN UDARAC

U zavisnosti da li sudija dosuđuje direktan ili indirektan slobodni udarac, prekršaj se izvodi na način opisan u Pravilu 10. U oba slučaja, prilikom izvođenja slobodnog udarca igrači protivničke ekipe moraju biti udaljeni najmanje 4 (četiri) metra od lopte. Ukoliko protivnički igrači priđu bliže lopti pre izvođenja slobodnog udarca, sudija ponavlja izvođenje. U slučaju drugog ponavljanja izvođenja, protivnički igrač/ igrači mogu biti kažnjeni opomenom (žuti karton).

Igrač koji izvodi slobodan udarac ne može ponovo igrati loptom dok nju ne dodirne bilo koji drugi igrač na terenu.

Ukoliko igrač koji treba da izvede slobodan udarac okleva ili odugovlači s izvođenjem i utroši za izvođenje više od 5 (pet) sekundi, sudija dosuđuje slobodni udarac za protivničku ekipu.

 

PRAVILO 11 – KAZNENI UDARAC

Kazneni udarac sudija dosuđuje ukoliko igrač načini bilo koji prekršaj naveden pravilima u okviru svog kaznenog prostora.

Kazneni udarac se izvodi s tačke predviđene za kazneni udarac. Lopta mora u potpunosti da miruje pre izvođenja udarca.

Svi igrači obe ekipe, osim igrača koji izvodi kazneni udarac i golmana protivničke ekipe koji brani kazneni udarac, pre izvođenja kaznenog udarca moraju stajati van kaznenog prostora.

Protivnički golman mora stajati na gol liniji između stativa, okrenut licem prema izvođaču kaznenog udarca, sve dok lopta ne bude u igri.

Lopta je u igri kada sa tačke kaznenog udarca krene prema napred.

Igrač koji izvodi kazneni udarac ne može igrati ponovo loptom sve dok nju ne dodirne bilo koji drugi igrač na terenu.

 

PRAVILO 12 – IDENTITET IGRAČA

Za Identitet igrača i utvrđivanje istog, organizatoru lige je, po zahtevu, potrebno dostaviti sledeće na uvid:

- Original putne isprave (može i u formi fotografije na mobilnim uređajima) ili original važeće legitimacije nadležnog Fudbalskog saveza sa odgovarajućom fotografijom i pečatima.

Trener svake ekipe/ kluba mora UVEK imati kod sebe jedan od dokumenata za identifikaciju igrača i važeće lekarske preglede, koje dostavlja na uvid po zahtevu zvaničnih lica Lige budućih šampiona pre ili posle svake utakmicu.

Ukoliko trener ili predstavnik ekipe nema potrebna domumenta za identifikaciju svih igrača pre početka utakmice, ekipa može igrati utakmicu ali uz obavezu da do kraja susreta trener ili predstavnik ekipe dostavi odgovarajući traženi identifikacioni document za igrača. U slučaju da ekipa ne ispuni jedan od ova dva uslova, meč će automatski biti registrovan službenim rezultatom 3:0 u korist protivničke ekipe.

Naknadna dostava dokumentacije NIJE MOGUĆA.

Za igrače koji učestviuju SAMO u “fair- play” delu utakmice nije potrebna dostava dokumenta za identifikaciju.

Svaka zloupotreba ovog pravila kažnjava se automataskim registrovanjem službenog rezultat 3:0 u korist protivnika, a u slučaju ponavljanja prekršaja ekipa će biti automatski isključena iz takmičenja.

 

PRAVILO 13 – LEKARSKI PREGLED

Važeći lekarski pregled je OBAVEZAN za svakog igrača u ligi. Svaka ekipa/ klub na zahtev organizatora prilaže i pojedinačna lekarskih uverenja za svakog igrača, za igrače koji ne poseduju legitimaciju nadležnog fudbalskog saveza (FSB, FSV, itd…). Lekarski pregled NE SME biti stariji od 4 (četiri) meseca.

 

PRAVILO 14 – ODLAGANJE MEČEVA

Svaka ekipa/ klub ima pravo da u slučaju bolesti igrača i/ ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga odloži susret. Odlaganje susreta moguće je obaviti kod koordinatora i/ ili organizatora lige, ali NAJKASNIJE 48 (četrdesetosam) sati pre predviđenog termina odigravanja utakmice. Ukoliko se zahtev dostavi posle ovog roka, utakmica će biti registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist protivnika.

 

PRAVILO 16- SISTEM TAKMIČENJA

U svim generacijama, u sve tri balon hale, sistem takmičenja sa 8 (osam) ekipa je dvokružni.

U slučaju da u nekoj generaciji ima 9 (devet), 10 (deset) ili 11 (jedanaest) ekipa, sistem takmičenja je jednokružni. Nakon toga liga se deli na dva dela, po sistemu razigravanja “svako sa svakim” za pozicije 1-5 u grupi Super A liga, odnosno 6-10 u grupi Super B liga. Bodovi iz ligaškog dela se prenose i zbrajaju dalje sa bodovima osvojenim u razigravanju. Plasman u u obe lige razigravanja određuje veći broj osvojenih bodova.

U slučaju da u nekoj generaciji ima 12 (dvanaest) i više ekipa, sistem takmičenja je jednokružni, bez razigravanja i podele na Super A i B ligu. 

 

PRAVILO 15 – ODREĐIVANJE KONAČNOG PLASMANA

U slučaju identičnog broja bodova dve ili više ekipa na kraju lige, za određivanje konačnog plasmana uzima se bolji skor u međusobnim susretima, bez tzv. pravila "gol u gostima". Ukoliko je taj skor identičan, sledeći parametar je gol razlika. Ukoliko se desi da je i taj parametar izjednačen, dalje se redom u obzir uzima veći broj postignutih pogodaka, a zatim manji broj primljenih pogodaka.

Ukoliko su svi navedeni parametri izjednačeni, igraće se jedna odlučujuća utakmica, tzv. "majstorica".   

 

NAPOMENA: Liga budućih šampiona ne preuzima odgovornost u slučaju neželjenih događaja. Za istinitost identiteta igrača i validnost lekarskih pregleda odgovorni su predstavnici ili treneri ekipa učesnica, pod krivičnom, moralnom i materijalnom odgovornošću.