PRAVILA FINALA 2023PRAVILA ZA REPUBLIČKO FINALE LIGE BUDUĆIH ŠAMPIONA

ZLATIBOR, 26- 28. MAJ 2023. GODINE

 

PRAVILO 1 – TEREN ZA IGRU

Tereni za igru 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8 imaju oblik pravougaonika čija je dimenzija 40 x 20 metara, sa golovima dimenzija 3 x 2 metra. Na tim terenima igraju generacije 2013, 2014. i 2015. godišta.

Tereni za igru 9, 10 i 11 imaju oblik pravougaonika čija je dimenzija 55 x 30 metara, sa golovima dimenzija 5 x 2 metra. Na tim terenima igraju 2010, 2011. i 2012. godište.

Podloga je prirodna trava.

Središnja (centralna) linija označava sredinu terenu, na čijoj središnjici se nalazi centralna tačka za izvođenje početnog udarca.

Teren za igru je obeležen vidljivim belim linijama. Kazneni prostor je pravougaonik širine 6 m, dužine 12 m. Površina unutrašnjeg dela ovog pravougaonika zove se kazneni prostor.

Tačka sa koje se izvodi kazneni udarac je na zamišljenoj liniji koja je upravna sredini linije gola između stativa, na udaljenosti 6 (šest) metara, za generacije 2013, 2014 i 2015, odnosno 7 (sedam) metara za generacije 2010, 2011 i 2012.

Na sredini svake poprečne linije su postavljena vrata (golovi) koja se sastoje od dve vertikalne stative. Širine i debljine stativa i prečke su maksimalno 8 (osam) cm. Na vratima (golovima) je postavljena mreža.

 

PRAVILO 2 – BROJ IGRAČA

Za generacije 2013, 2014 i 2015, utakmicu igraju dve ekipe sa po 6 igrača, od kojih je jedan golman, po principu 5+1. Minimalan broj igrača da bi utakmica započela je 3+1.

Za generacije 2010, 2011 i 2012, utakmicu igraju dve ekipe sa po 7 igrača, od kojih je jedan golman, po principu 6+1. Minimalan broj igrača da bi utakmica započela je 4+1.

Broj igrača jedne ekipe u protokolu je limitiran na 15. Igrači prijavljeni za nastup u jednoj ekipi nemaju pravo nastupa za bilo koju drugu ekipu, ni u jednoj kategoriji tokom trajanja turnira. Na finalnom turniru mogu igrati samo igrači koji su učestvovali i u regularnom ligaškom takmičenju u svom koordinacionom centru. Zato su timovi obavezni da dostave spiskove igrača najmanje 10 (deset) dana pre početka finala, kako bi organizator utvrdio verodostojnost spiska u konsultaciji sa koordinatorima centara u kojima su igrana redovna ligaška takmičenja.

Dozvoljen je neograničen broj „letećih“ izmena. Igrač koji je zamenjen može se ponovo vratiti u igru da bi zamenio drugog igrača.

 

PRAVILO 3 – OPREMA IGRAČA

Oprema igrača podrazumeva: dres (po mogućstvu s brojem na leđima, zbog lakše identifikacije sudijama i zvaničnicama, ali i kasnijeg televizijskog komentara) i šorc, štucne sa kostobranima i patike/ kopačke. Jedino se oprema čuvara mreže (golmana) razlikuje od drugih igrača. Golman može nositi donji deo trenerke po želji.

Sudija ili drugo zvanično lice ne dozovljava igraču početak igre ili ulazak/ povratak u istu ukoliko nema KOMPLETNU opremu. Sudija može udaljiti igrača sa terena sve dok igrač ne dovede opremu u red. U tom slučaju igrač se vraća na teren tek kada je lopta van igre.  

 

PRAVILO 4 – SUDIJA

Utakmice sudi po jedan sudija. Sve sudijske odluke su konačne i nepromenjive. Sudija striktno primenjuje sva pravila i kaznene prekršaje u skladu sa Opštim pravilima fudbalske igre i ovim Pravilnikom, vodeći posebno računa da te odluke budu pravične i da ne donose štetu ili prednost nekoj od ekipa.

Sudija izriče sve opomene i kazne, za vreme trajanja utakmice, bez obzira da li je lopta trenutno u igri ili ne. Sudija ima pravo da prekine ili privremeno stopira utakmicu ukoliko se na terenu nađe bilo koje drugo lice osim igrača ili zdravstvenog radnika koji pruža pomoć povređenom igraču u slučaju prekida igre.

Sudija je ujedno i zvanični merilac vremena trajanja utakmice. Trener i/ ili funcioner svake ekipe može 2 (dva) puta tokom jednog poluvremena tražiti informaciju od sudije o preostalom vremenu predviđenom za igru do kraja poluvremena.

 

PRAVILO 5 – TRAJANJE IGRE

Regularni deo utakmica se sastoji iz dva dela koja su jednaka i traju po 15 minuta za sve generacije. Odmor između ova dva dela (poluvreme) ne može biti duži od 5 minuta. Kao konačni rezultat se uzima ishod utakmice nakon odigrana dva poluvremena.

Vreme trajanja utakmice se zaustavlja sudijskim znakom samo u slučaju teže povrede igrača ili na osnovu drugih specifičnih razloga za koje sudija smatra da je potrebno zaustaviti utakmicu. U slučaju ulaska roditelja ili nekog drugog neovlašćenog lica jedne ekipe u teren, sudija automatski prekida utakmicu koja će biti registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist druge ekipe.  

Ukoliko se jedna ekipa ne pojavi na terenu 10 minuta nakon zvanično zakazanog početka utakmice, meč se registruje službenim rezultatom 3:0 u korist ekipe koja se pojavila u vreme zakazano za početak utakmice.

Izuzetno od ovog pravila, organizator zadržava pravo promene formata i trajanja utakmica, u slučaju nepredviđenih događaja ili više sile (elementarne nepogode, nestanak struje i sl.).

 

PRAVILO 6 – POČETAK IGRE

Izbor strana se vrši pre početka utakmice, bacanjem novčića. Ekipa koja dobije žreb, bira pravo početnog udarca ili stranu terena.

Igra uvek i isključivo počinje početnim udarcem sa centra igrališta kada utakmica počinje, nakon postignutog pogotka svake ekipe i na početku drugog dela igre. Kod izvođena početnog udarca, svi igrači se nalaze na svojoj polovini, s tim što su protivnički igrači udaljeni najmanje 3 (tri) metra od lopte, sve dok ona zvanično ne bude u igri. Lopta je u igri kada bude dodirnuta nogom nakon prvog sudijskog znaka.

Igrač koji je prvi izveo udarac ne sme ponovo dirati loptu dok je ne dodirne drugi igrač. U suprotnom sudija dosuđuje prekršaj i loptu za protivničku ekipu.

Pogodak postignut direktno iz početnog udarca ne važi, osim ukoliko ona na putu do gola nije dotakla bilo kog drugog igrača.

 

PRAVILO 7 – LOPTA U IGRI I VAN IGRE

Uzdužna (aut) i poprečna (gol- aut) linija su sastavni deo igrališta.

Lopta je u igri u svakom trenutku, i u slučajevima odbitka u polje nakon udarca u stativu ili poprečnu gredu gola, i odbitka od sudije.

Lopta je van igre u sledećim slučajevima:

- kada punim obimom pređe aut ili gol- aut liniju

Ubacivanje lopte u igru nakon auta vrši se rukom za sve generacije. U slučaju ubacivanja sa uzdužne ili poprečne linije terena nogom, lopta mora da miruje, a igrači protivničke ekipe moraju biti udaljeni 4 (četiri) metra od lopte.

Nakon ubacivanja iz auta, lopta može biti vraćena golmanu, ali ovaj nema pravo igranja rukom.

Golman može udarcem nogom s poprečne linije kaznenog prostora, dok lopta stoji na liniji, ubaciti loptu na protivničku polovinu, čime se igra regularno nastavlja.

U slučaju da igrač postigne pogodak direktno iz auta, taj pogodak ne važi ukoliko lopta na putu do gola nije dodirnula nekog od igrača.

U slučaju da igrač postigne pogodak direktno posle udarca s ugla, tako postignut pogodak važi bez obzira da li je lopta na putu do gola dodirnula nekog od igrača.

U slučaju da igrač koji izvodi aut ili gol- aut udarac odugovlači s vraćanjem lopte u igru, sudija ima pravo da dosudi prekršaj i loptu dodeli protivničkoj ekipi.

 

PRAVILO 8 – POSTIZANJE POGOTKA

Pogodak je postignut kada lopta svojim punim obimom pređe preko gol linije, udarena nogom, glavom ili bilo kojim drugim delom tela osim rukom.

Namerna igra rukom napadača, u cilju nesportskog postizanja pogotka i pokušaja obmane sudije, kažnjava se žutim kartonom (opomenom).

Pravilo ofsajda se NE PRIMENJUJE ni u jednoj takmičarskoj generaciji.

 

PRAVILO 9 – PREKRŠAJI I KAZNE

DIREKTAN slobodni udarac se izvodi s mesta na kojem je načinjen prekršaj. Prilikom izvođenja direktnog slobodnog udarca, igrač može direktno šutirati na gol. Sudija dosuđuje direktan slobodni udarac po svom uverenju, ukoliko smatra da je igrač načinio sledeći prekršaj:

- namerno šutiranje ili pokušaj šutiranja protivnika

- namerno saplitanje ili pokušaj saplitanja protivnika

- namerno guranje ili udaranje protivnika sa i bez lopte

- nepažljiv, grub ili nesportsko načinjen prekršaj

- držanje protivničkog igrača rukama (povlačenje za dres)

- izvede klizeći start, koji je ZABRANJEN za godišta 2013, 2014 i 2015, osim u slučajevima kada klizećim startom igrač pokušava da spreči postizanje pogotka ili spreči da lopta napusti granice igrališta

- namerno igranje rukom

- na bilo koji način nesportski ugrozi ili omalovaži protivnika

INDIREKTAN slobodni udarac dosuđuje sudija koji drži ruku uspravno podignutu iznad glave sve dok udarac nije izveden i loptu ne dotakne drugi igrač ili napusti granice igrališta. Iz indirektnog slobodnog udarca postignuti pogodak se priznaje SAMO ukoliko lopta na putu do gola dodirne bilo kog igrača na terenu.

INDIREKTAN slobodni udarac dosuđuje sudija u sledećim slučajevima:

- opasna igra (visoko podignuta noga i sl.)

- ometanje golmana u pokušaju da igra kada je lopta u njegovom posedu

- kada golman uhvati rukama loptu koju mu je uputio njegov saigrač

 

Disciplinsku meru CRVENI KARTON igraču dodeljuje sudija ako je po njegovom mišljenju:

- igrač izrazito grub u igri

- vređa, psuje i omalovažava saigrače, protivničke igrače, publiku ili sudiju

- pljune bilo kog aktera utakmice

- dobije drugu javnu opomenu (žuti karton)

Igrač koji dobije crveni karton ne može se ponovo vratiti u igru. Njegovo mesto popunjava drugi igrač i to nakon isteka vremenske kazne od 2 (dva) minuta. Isključeni igrač ima pravo igranja u narednoj utakmici svoje ekipe na turniru.

 

PRAVILO  10 – SLOBODAN UDARAC

U zavisnosti da li sudija dosuđuje direktan ili indirektan slobodni udarac, prekršaj se izvodi na način opisan u Pravilu 9. U oba slučaja, prilikom izvođenja slobodnog udarca igrači protivničke ekipe moraju biti udaljeni najmanje 4 (četiri) metra od lopte. Ukoliko protivnički igrači priđu bliže lopti pre izvođenja slobodnog udarca, sudija ponavlja izvođenje. U slučaju drugog ponavljanja izvođenja, protivnički igrač/ igrači mogu biti kažnjeni opomenom (žuti karton).

Igrač koji izvodi slobodan udarac ne može ponovo igrati loptom dok nju ne dodirne bilo koji drugi igrač na terenu.

Ukoliko igrač koji treba da izvede slobodan udarac okleva ili odugovlači s izvođenjem i utroši za izvođenje više od 5 (pet) sekundi, sudija dosuđuje slobodni udarac za protivničku ekipu.

 

PRAVILO 11 – KAZNENI UDARAC

Kazneni udarac sudija dosuđuje ukoliko igrač načini bilo koji prekršaj naveden pravilima u okviru svog kaznenog prostora.

Kazneni udarac se izvodi s tačke predviđene za kazneni udarac. Lopta mora u potpunosti da miruje pre izvođenja udarca.

Svi igrači obe ekipe, osim igrača koji izvodi kazneni udarac i golmana protivničke ekipe koji brani kazneni udarac, pre izvođenja kaznenog udarca moraju stajati van kaznenog prostora.

Protivnički golman mora stajati na gol liniji između stativa, okrenut licem prema izvođaču kaznenog udarca, sve dok lopta ne bude u igri.

Lopta je u igri kada sa tačke kaznenog udarca krene prema napred.

Igrač koji izvodi kazneni udarac ne može igrati ponovo loptom sve dok nju ne dodirne bilo koji drugi igrač na terenu.

 

PRAVILO 12 – IDENTITET IGRAČA

Identitet igrača se utvrđuje ISKLJUČIVO na sledeće načine:

- Uvidom u originalnu putnu ispravu (pasoš) igrača

- Uvidom u originalnu važeću overenu legitimaciju nadležnog Fudbalskog saveza, sa slikom i SVIM pečatima, ili uvidom u KOMET registracioni sistem

- Krštenice, đačke knjižice, članske karte klubova i slično, NISU validan identifikacioni document na finalu

Provera se vrši neposredno PO ZAVRŠETKU utakmice, na zahtev trenera ili službenog lica ekipe, koji se obraćaju sudiji sa zahtevom za proveru, bilo pre početka ili na kraju utakmice. Svaka ekipa MORA imati kod sebe dokumenta za proveru identiteta tokom trajanja turnira, u svakom trenutku. Proveru vrši zvanično lice organizatora, u prisustvu predstavnika obe ekipe.

Ukoliko članovi ekipe za koje je zatražena provera nemaju jedan od gore navedenih validnih dokumenata, utakmica se automatski registruje službenim rezultatom 3:0 u korist ekipa koja je tražila proveru identiteta. Naknadne žalbe ili naknadno donošenje dokumentacije na uvid NIJE moguće. 

 

PRAVILO 13 – LEKARSKI PREGLED

Svaki igrač na turniru mora imati validan lekarski pregled. Lekarski pregled NE SME biti stariji od 4 (četiri) meseca. U slučaju da igrač ipak ne poseduje važeći lekarski pregled, trener/ vođa ekipe je zadužen da to prijavi organizatoru. U suprotnom, organizator ne snosi nikakvu moralnu i materijalnu odgovornost.

Trener svake ekipe/ kluba mora imati kod sebe dokument za identifikaciju igrača i lekarske preglede, koje dostavlja na uvid po zahtevu zvaničnih lica Lige budućih šampiona.

 

PRAVILO 14 – SISTEM TAKMIČENJA I UTVRĐIVANJE PLASMANA

Utakmice u grupi igraju se po sistemu “svako sa svakim” i to jedan put. U slučaju istog broja bodova u obzir se prvo uzima međusobni skor, pa potom gol razlika. Ukoliko su ti parametri izjednačeni gleda se veći broj postignutih pogodaka, a potom manji broj primljenih. Ukoliko su i ti parametri jednaki za obe ekipe, ime tima koji ide dalje biće izvučeno žrebanjem.

Nakon grupne sledi eliminaciona faza takmičenja (razigravanje za plasman, četvrtfinale, osmina finala za 2013, 2014. i 2015. godište, polufinale i finale), gde će se u slučaju nerešenog rezultata na kraju utakmice pristupiti izvođenju kaznenih udaraca, i to po tri (3) udarca za svaki tim. U slučaju da i nakon toga ne bude rešen pobednik, nastavlja se s pojedinačnim i naizmeničnim izvođenjem kaznenih udaraca dok se ne dobije pobednik.

Svaki igrač jedne ekipe mora izvesti po jedan kazneni udarac dok god traje penal serija, a izvođač se može ponoviti samo u slučaju da su svi igrači jedne ekipe izveli po jedan kazneni udarac u penal seriji.

 

PRAVILO 15- KODEKS SPORTSKOG PONAŠANJA

Fer i korektna igra, u duhu sport i viteštva, kao i pristojno ponašanje na terenu i pored njega, su primarni motiv takmičenja tokom Republičkog finala. Poštovanje protivnika, sudija, publike i zvaničnih lica su obaveza svih učesnika i članova ekipa. Bilo kakav neželjeni incident i/ ili povreda sportskog kodeksa (rasprava sa rivalima i sudijama, vređanje aktera, teška svađa, nasrtaj i slično), bilo da je reč o igračima, treneru, rukovodstvu ili navijačima (roditeljima) neke od ekipa, automatski povlači ISKLJUČENJE iz daljeg toka takmičenja na turniru.

Trenerima ekipa je dozvoljeno da se kreću samo u okviru svoje polovine terena, duž uzdužne linije igralipta. Najstrožije je ZABRANJENO vođenje ekipe i davanje instrukcija iza i pored golova, bilo svog, a naročito protivničkog. U slučaju da se to dogodi, sudija prekida igru dok se trener/ treneri ne vrate na svoju poziciju. Svaki sledeći prekršaj biće sankcionisan ISKLJUČENJEM trenera.

Pored terena u toku utakmice mogu biti ISKLJUČIVO igrači timova koji u tom trenutku igraju. Svi ostali igrači istog kluba, ali drugih godišta i generacija, NE SMEJU biti pored terena.